Het Gezicht

portfolio

Lesproject over portretkunst voor leerlingen in het basisonderwijs in samenwerking met Cultuurpalet.

Het Gezicht, een lesproject mét een tentoonstelling over portretkunst, midden in de wijk Kerk en Zanen. De aflopen weken hebben veel van jullie deelgenomen aan dit project van het Cultuurpalet. Leerkrachten volgden een workshop “Portrettekenen met krijt” bij mijn zus, beeldend kunstenaar Hanneke Naterop. In een middag kregen leerkrachten stap voor stap uitgelegd hoe je zelf met je leerlingen een eenvoudig portret kunt tekenen. Leerkrachten waren enthousiast over het werken met andere materialen en verbaasd over het eigen resultaat.

Na de voorbereiding in de klas werd het tijd om oog in oog te staan met Maxima, Willem Alexander, Rutger Hauer en vele anderen. Oog in oog met de portretten natuurlijk. Een greep uit de reacties van de leerlingen: Ieuw, wat eng! Daar kan ik echt niet naar kijken! (kijkend naar de Joker van Erwin Olaf en de oude vrouwen van Francien Krieg) Wauw die is knap! (kijkend naar Thomas van Hanneke Naterop). Is dat nou een foto, of niet? (kijkend naar Wiebe Maliepaard). Dat ze in het atelier een echt kunstwerk, dat nog niet af was, voorzichtig mochten aanraken vonden de leerlingen ‘vet!’ En iedereen weet nu wat een doezelaar is, toch? Bij het dubbelportret van Lucian Freud (door Koos Breukel) ontstond spontaan het spel: Zoek de verschillen. Het waren er veel meer dan ik ooit had kunnen bedenken. De leerlingen hebben veel geleerd over composities, emoties, kleurgebruik en materiaal. Maar ze hebben vooral leren kijken. Echt goed kijken. Zo goed dat ik tot op de laatste dag, door de ogen van de leerlingen, details ontdekte die ik niet eerder had gezien. Daarvoor dank ik alle leerlingen!

Heleen Naterop, ontwikkelaar van het lesproject samen met Cees Verboom en rondleider in de tentoonstelling samen met Marie-Louise Braamhorst en Elanor van der Zwet.